Logo
Topimgtitle2_ru
en ro ru

Facerea de ucenici în Sri Lanka

Автор: Filat Rodica
2019-02-14 11:31:42 UTC

În anul 2018 Sri Lanka a fost declarată destinația turistică numărul unu mondial. Într-adevăr, este o țară tropicală foarte pitorească, binecuvîntată cu un peisaj superb, fructe gustoase, ceai cu renume mondial și oameni foarte călduroși și binevoitori. Țara mai este  supranumită perla Oceanului Indian.

Pe 4 februarie curent, Sri Lanka a sărbătorit 71 ani de independență, ani în care a trecut prin mai multe crize politice și etnice, cel mai sângeros fiind războiul civil care a durat mai bine de 25 ani. Chiar dacă ecourile războiului se mai resimt și pînă acum, guvernarea a reușit să păstreze un climat pașnic de-a lungul anilor în care cele patru religii principale conviețuiesc. 

Astfel, buddismul este religia de stat a țării și potrivit ultimului recensămînt circa 70.2% din populație se declară buddiști. Constituția țării permite libertatea religioasă, prin urmare 12.6% se declară hinduși, 9.7%- musulmani, iar 7.4% - creștini, marea majoritate reprezentanți ai bisericii catolice.

Dumnezeu a deschis o ușa pentru lucrarea de echipare a liderilor locali prin materialele de studiu biblic inductiv acum doi ani. Un detaliu important a se menționa este că Sri Lanka are trei limbi de stat : engleza, sinhala și limba tamil. Astfel, un efort considerabil a fost depus pentru a traduce și a printa materiale de studiu biblic inductiv în aceste limbi, pentru că viziunea globală a echipei Precept ( Studiu biblic inductiv) este de a echipa în Cuvîntul lui Dumnezeu lideri locali în limba locală.

În acești doi ani au fost organizate mai multe seminare, conferințe în regiunile chee ale țării pentru a face cunoscut materialele de studiu biblic inductiv și, în mod special, pentru a promova programul Institutului de Studiu Biblic Inductiv.

Drept rezultat, Dumnezeu ne-a binecuvîntat să începem primul Institul în vara anului 2018, în zona de nord-est a țării, unde majoritatea populației vorbește limba tamil. Această deschidere nu a fost una întîmplătoare. Partea de nord, nord- vest și est au fost cel mai afectate de războiul etnic. Exod în masă a populației, mii de cetățeni omorîți, număr mare de consum de substanțe nocive din cauză războiului etc. au generat multe consecințe psiho-emoționale (Sr Linka este printre primele țări cu număr sporit de suicid), sociale, economice și spirituale. 

Biblia ne confirmă de nenumărate ori faptul că oamenii sunt mai receptivi față de adevărul lui Dumnezeu în prigoane și încercări. Iar nevoia nespus de mare pentru pregatirea intensivă a liderilor locali ne-a fost confirmată și liderii înscriși la Institului de Studiu Biblic Inductiv. Chiar de la prima sesiune, unde s-a studiat Evanghelia dupa Ioan și Epistola a 2-a a lui Timotei în cadrul sesiunii “ Evanghelizare și Ucenicie “, toți participanții au fost foarte mult încurajați de efectul materialelor biblice și imediat au deschis 22 grupe de predare în localitățile lor. Mărturiile sunt de-adreptul încurajatoare, dovedind încă o dată metoda eficientă de facere de ucenici predată la Institut. 

Pastorul Antony Anopratheepan împreună cu soția au trei grupe de studiu biblic în care studiază 17 participanți. 

După ce a început un grup de studiu biblic, așa cum se cere de la fiecare student al Institutului, pastorul a simțit chemarea de la Domnul să mai înceapă un alt grup. Localitatea unde predă pastorul este o localitate de hinduși care practică vrăjitoria, folosind mormintele din cimitir - este o mare luptă spirituală în această regiune. În una din zile, în timp ce a mers să predea următoarea lecție de studiu biblic împreună cu soția, pastorul a avut un atac de cord. În localitate nu este spital nici ambulanță, iar soția lui nu poate conduce nici motocicleta și nici mașina. Dumnezeu a trimis ajutor din altă parte și în timp ce era în spital, cu masca de oxigen fratele Anthony a mărturisit că Dumnezeu i-a amintit încă odată toate adevărurile din Evanghelia după Ioan și l-a convins încă și mai mult să se dedice facerii de ucenici în această zonă dificilă.

Și soția pastorului conduce o grupă. Din fotografie se vede că predă într-o cameră dintr-o casă unde nu este podea, ci doar nisip. Ceea ce ne-a plăcut la ambii este perseverența lor. Unul dintre studenți nu putea să studieze decît după ora 9 seara,  iar sora Prappalini cu 4 copii mergea seara să făcă studiu cu acest băiat. 

O studentă, Veluppillai, are un grup de 5 persoane și toți sunt hinduși. În timp ce preda Evanghelia după Ioan săptămînă de săptămînă, a apărut o problemă. O perioadă elefanții au intrat în sat și, uneori ei distrug case și omoară oameni, de aceea sora noastră a trebuit să întrerupă studiul pentru un timp. Și ea și ceilalți studenți ai institutului care au în grupe hinduși au mărturisit că toți ei studiază cu multă pasiune Biblia. Să ne rugăm pentru mîntuirea acestor hinduși.

Toate mărturiile au fost spuse la cea de-a doua sesiune a Institutului din Kalkudah- Plantarea de biserici- predată la început de februarie curent. Cursul de studiu biblic inductiv  “Doamne, vreau să te cunosc” este un studiu dedicat cunoașterii caracterului lui Dumnezeu. Doar cunoscînd caracterul și puterea Lui, credința noastră crește și dedicarea noastră capătă o nouă amploare. 

În timpul sesiunii s-a făcut o evaluare a numărului de biserici sau grupuri de creștini prezenți pe localități. Avînd în vedere că creștinii sunt cei mai puțini la număr, motivarea la sesiune a fost pentru plantarea de noi biserici prin grupuri de studiu biblic inductiv. Ce mare ne-a fost bucuria să primit poze de la studenți care au început de îndată ce au ajuns acasă, iar unul din pastori s-a concentrat pe plantarea unei biserici într-o localitate nouă. 

După cum am menționat în acest articol, viziunea lucrării prin studiu biblic inductiv a fost să începem Institut și în sudul țării, în orașul Galle pentru vorbitorii de limba sinhala. După mai multe eforturi, Dumnezeu a binecuvîntat și prima sesiune a avut loc la începutul lunii februarie curent. Regiunea de sud are prezență majoră buddistă și musulmani sunni. În timpul sesiunii de evanghelizare și ucenicie, studenții au avut o lucrare practică de vestire a Evangheliei. Astfel, împreună au vestit Evanghelia la circa 93 persoane, dintre care majoritatea buddiști, un musulman și restul hinduși. Această însărcinare a fost o provocare pentru studenții Institutului, pentru că nu este obișnuit pentru creștinii de aici. Așa după cum au fost instruiți, Duhul lui Dumnezeu i-a îndemnat să se apropie de vecini-buddiști înverșunați, de colegi de lucru cu care nu au vorbit despre Hristos pînă acum, de pescari de pe plaje ( Sri Lanka este renumită pentru pescuit)- așa cum a făcut și Isus Hristos.

Astfel, după terminarea sesiunii toți studenții au fost convinși de Cuvîntul lui Dumnezeu să transmită adevărurile din Evanghelia după Ioan în peste 35 de grupe noi de studiu biblic, iar unii o sa adune în grupe oamenii cărora le-au vestit Evanghelia. 

În aceeși perioadă, am avut oportunitatea de a preda complet cursul “ Ce spune Biblia despre sexualitate?” În limba sinhala la un centru de reabilitare la 25 de bărbați, buddiști, hinduși, musulmani și din comunitatea creștină.

Subiectul a fost ales de conducerea centrului de reabilitare, care a fost foarte uimită să vadă cum un  subiect atît de sensibil poate fi explicat biblic foarte clar. În fiecare zi s-au apropiat rezidenți ai centrului să mărturisească despre dorința de a alege o viață nouă, curată în fața lui Dumnezeu. Traducătorul care ne-a ajutat, i-a vizitat în fiecare seara după lecții și s-a mirat să îi vadă cu cărțile în mînă studiind. Colaborarea cu centrul continuă și doi dintre studenții Institutului vor preda Evanghelia după Ioan în două grupe. 

Rugați-vă pentru creșterea spirituală a tuturor care vor studia în lunile următoare studiile: “ Dumnezeule, exiști? “,    “Numele lui Dumnezeu“ și  “Ce spune Biblia despre sexualitate “ în limbile engleză, tamil și sinhala în diferite regiuni din Sri Lanka.

Назад

Регистрация на сайте

Для того, чтобы зарегистрироваться на сайте вам необходимо стать студентом нашего института. Для этого выберите ближайший институт в котором вы желаете обучаться и зарегистрируйтесь для прохождения сессии. В этом вам поможет обучающее видео "Регистрация нового пользователя". Остальные сведения относительно регистрации и обучении в институте вы сможете получить у преподавателя на сессии.
Более подробную информацию о нашей организации и об институте  вы можете получить прочитав раздел "О нас".Видео уроки

_2018-10-19_23
2-е Петра, введение
2018-10-19 19:48:19 UTC
_1
Презентация курс Откровение, часть 1
2015-08-12 07:19:57 UTC

Комментарий: 1
Img_1878
Презентация курса по 2е Тимофею
2015-08-12 07:15:28 UTC

Комментарий: 1
Bisi_fundal_transparent
Презентация БСИ
2015-08-12 07:11:04 UTC

Комментарий: 1
Vasile_studiu2
2 Ioan: Autorul și Destinatarii - Vasile Filat
2012-01-08 21:58:20 UTC

Комментарий: 1
_to_save_a_life_2009_080088_18-17-52_
Спасти жизнь / To Save a Life (2009)
2011-05-17 14:18:17 UTC

Комментарий: 3
_2010-12-18_16
Если вы забыли пароль
2010-12-18 14:09:07 UTC

Комментарий: 1

© 2020 Евразийские институты изучения Библии " Служение Наставлением "
Разработка сайта: febian.it